Friday, August 14, 2015

Ankara Kahvecileri - 1: Kraz Cafe, Çayyolu




Kraz, Ankara'nın en iyi kahvecilerinin başında geliyor. Görece yeni olmasına karşın mekan, çekirdek kalitesi, kahve odaklı mimarisi, çalışanlarının ilgili yaklaşımı ve demleme tekniklerine hakimiyeti göz önünde bulundurulduğunda, bu tanımlamayı kesinlikle hakediyor. Bu açıdan Ankaralı her kahve düşkünü tarafından mutlaka gidilip görülmesi gereken bir yer.

Kahveler İstanbul'un en iyi kahvecilerinden ve kavurucularından birinden, Petra'dan geliyor. Petra'nın genel kaliteye ve ekipman seçimine etkisi de tartışılmaz. Orta ve az kavrulmuş single orijinler sezona göre dönüşümlü olarak sunuluyor. (Rwanda Nkora, Colombia Cafesur, El Salvador Buena Vista, El Salvador Los Nogales, Kenya Githiga, Etiyopya Kochere...) Filtre kahve için oldukça heyecan verici harmanlar da bulmak mümkün (Tanzania Tweega). Espresso için sunulan harmanlar Acme ve Ichor, standart espresso çekirdekleri gibi çok kavrulmuş değil. Sezona göre satın alacağınız çekirdeğin tadına bakmak mümkün. Açık söylemek gerekirse bu tarz ve kalitede çekirdek bulmak Ankara'da çok kolay değil.

Ana filtre kahve demleme aparatı Chemex. Demleme için gerekli tartılar, dökme aparatları ve demlemeden hemen önce çalıştırılan öğütücüler, tam da bir 3. dalga kahvecide olması gerektiği gibi kaliteli espresso cihazının yanında yer alıyor. Kahve tüketimi açısından çok da verimli olmayan Chemex yönteminin hakkı veriliyor ve kahve kalitesinden ödün vermemek için kişi başına harcanan kahve oldukça yeterli miktarda. Chemex aparatı ve filtresi uluslararası piyasaya göre oldukça uygun bir fiyattan mekandan satın alınabiliyor. Çalışanlardan yapılışla ilgili bilgi de almak mümkün. Demleme de isteğe göre müşterinin önünde yapılıyor. Siphon ve cold brew mekanın yeni demleme teknikleri arasında. Yine her 3. dalga kahvecide olması gerektiği gibi ince ince damlayan şık cold brew aparatı tezgahın köşesinde bizi karşılamakta. Aeropress'in ve Hario V60'ın da yolda olduğu kulağıma gelen bilgiler arasında. 

Bu tür kahvecilerin, özellikle 3. dalga kahve tüketicisinin az olduğu Ankara'da, hem tatlı/çikolata, hem de atıştırmalık veya yemek ile mekanın ayakta kalmasına destek olması şart. Ancak bunun ayarını bilip mekanı kahveciden restorana çevirmemek, kaçınılması zor olsa da dikkat edilmesi gereken bir durum. Kraz bunu çok iyi bilerek, ferah bahçeli ve teraslı mekanda, kahvaltı, özel seçilmiş kahve yanı tatlıları ve kaliteli atıştırmalıklarıyla, sadece kaliteli kahve arayışında olan benim gibi "hasta" kişilikleri de kaçırmayacak şekilde bir ortam hazırlamayı başarmış.

Aldığım duyumlara göre Eylül ayıyla birlikte mekan bizi, kahve tadım günleri, yeni demleme aparatları ve bana göre kahvenin önemli eşlikçilerinden biri olan caz dinletileri ile bekliyor olacak.

Not: Kraz Çayyolu'nda ama nerede derseniz, Çayyolu'nun yeni mekanlarının açıldığı Uludağ Kebap yanı mekanlardan Big Chefs ve Leman Kültür'ün hemen arkasında. http://www.krazcafe.com/

No comments:

Post a Comment