Sunday, January 17, 2016

Ankara Kahvecileri - 4: Grano Coffee & Sandwiches, Emek


Grano oldukça başarılı bir butik kahve, sandviç ve "kahve yanı tatlıları" dükkanı. Özellikle -konu hakkında eğitimli mekan sahipleri sayesinde- tatlıları ve sandviçleri ile ön plana çıkmış gibi görünüyorlar. Avrupa kahvecilerini aratmayan şık ve minimal bir iç mimariye sahip.

Aralarında oldukça zaman farkı olan iki ziyaretimin ilkinde espresso ve filtre kahvelerini deneme şansım olmuştu. Espresso çekirdeği, kabul görmüş İtalyan espressosunu üretmek için Segafredo'dan seçilmişti ve sonuç tatmin ediciydi. Tatlı ve sandviç ile daha ön planda olan mekanlar için espresso tabanlı içecek kalitesi oldukça kritik. Filtre kahve için sadece Hario'nun "Woodneck" denilen bez filtreli aparatını ve yeterli bir hassas tartı kullanıyorlardı. Yani aslında 3. dalga kahve akımından haberleri vardı. Ancak o sıralarda iyi filtre kahve yapmak için iyi ve yeterli çekirdek bulamamıştım mekanda. 

İkinci ziyaretimi bir ay önce gerçekleştirebildim. Sanırım 2015 İstanbul Kahve Festivali dönüşünden sonra mekanda artık Chemex, V60, Aeropress gibi demleme aparatları (bunun yanında Ankara kahvecilerinde pek göremediğimiz moka pot) kullanılmaya başlandığı gibi, İstanbul'un en iyi kavurucularından Petra'nın ve son zamanlarda benim de dikkatimi çeken yine İstanbul'dan Coffee Department'ın çekirdekleri raflarda ve demlerde yerini almış. Bunun yanında, mekanda Kuzey Avrupa'daki Drop Coffee Roasters'dan gelen bir çekirdeği deneme şansı yakaladığımı belirtmek isterim. Demleme aparatı olarak -sanırım çekirdek tipi de göz önünde bulundurularak- en çok Chemex kullanılmakta. Ben sadece Chemex denedim; ama söylendiği kadarıyla bahsi geçen ve raflarda gördüğüm yöntemlerin hepsi müşterilere sunuluyor. Bildiğim yöntemlerden ve reçetelerden biraz farklı bir demleme yapılıyor Chemex ile ama üretilen kahveyi beğendim. Mekanda, suyun sıcaklığı, öğütme kalınlığı/kalitesi ve kahvenin tazeliği gibi 3. dalga mekanlarda dikkat edilen konulara dikkat ediliyor. Espresso ilk ziyaretimdeki kalite ile sunulmaya devam etmekte. Ekipman kalitesi espresso ve filtre kahve için oldukça yeterli. Belki espresso için de daha az kavrulmuş ve 3. dalganın espresso tarafı ile ilgilenenleri de tatmin edecek çekirdeklerden bir alternatif sunulabilir. Fiyatların Ankara'daki muadil diğer kahve mekanlarına göre oldukça makul olduğunu düşünüyorum. Mekanda çekirdek ve bazı ekipmanların da satışı yapılmakta.

Grano, Emek'te Bişkek Caddesi 3. Sokak'ta. Daha kolay bulmak isteyenler için; "Ciğerci Bahattin'den giriyorsunuz sokağa, sol tarafta bir kaç dükkan sonra görüyorsunuz dışarıdan da oldukça güzel görünen Grano'yu" şeklinde tarif edebilirim sanırım.

No comments:

Post a Comment