Saturday, August 29, 2015

Ankara Kahvecileri - 2: Coffeemania Boutique, Bilkent






Kendi markalarının adını taşıyan paketlerde orta ve orta-koyu kavrulmuş iyi çekirdeklere sahip ve 3. dalga demleme aparatlarının hemen hemen hepsini barındıran bir mekan Coffeemania. Aslında bu İzmirli markanın Türkiye'nin bir çok yerine dağılmış bir franchising ağı var ve bu yazı, markanın diğer mekanlarını kapsamıyor. Bilkent Coffeemania'da, V60, siphon, chemex ve aeropress ile demleme yapılmakta. Cold brew de tatmak mümkün. Cold brew, Hario'nun pratik aparatı ile yapılıyor. İki çeşit espresso çekirdeğinden daha az kavrulmuş olanı etkileyici. Özellikle Brasil Rainha Yellow Bourbon ve Ethiopia Yirgacheffe Organik öne çıkan single origin kahveler; ancak öyle kavurmadan hemen sonra bulmak pek kolay değil. (Tanzanya AA Plus, Colombia Excelso EP Meddelin, Malawi AA Plus Pamwamba ve Costa Rica SHB EP Tarrazu Royal diğer çekirdekler.) Yine de "best before" tarihine yaklaşmamış paket bulmak zor olmuyor. Kavurma homojenliği, paketten pakete standardizasyon ve paketin üzerindeki İngilizce/Türkçe anlatımlar çok başarılı. Firmanın kavurma işiyle ilgilenen yetkilileri uluslarası platformlarda bir çok ödül almış. Yine de çekirdeklerin biraz orta seviye kahve ilgilisi ve içicisine hitap ettiğini belirtmem lazım. Daha da az kavrulmuş, biraz daha asiditesi yüksek olan kahvelerin raflarda bulunması lazım. Mekandan 3. dalga aparatları ve su dökücü gibi yardımcı ürünleri uygun fiyatlara satın alabiliyorsunuz. 



Demleme teknikleri çeşitliliği ve hakimiyeti, ilk ziyaretimde o kadar yeterli gelmemişti; ama mekanda aparat sayısı arttıkça ve zaman geçtikçe daha iyi kahve yapılmaya başlandığını düşünüyorum. Çalışan sayısı oldukça fazla; ancak kahveden iyi anlayanlar bir kaç kişiden fazla değil. Özellikle Erdem Bey'i bulduğunuzda hem kahve konuşabilir hem de özenli demlenmiş kahve içebilirsiniz. Ben tecrübe ettiğim kadarıyla, V60 demlemedeki su oranını biraz fazla buldum; tek kişi için 12gr/200gr oranından şaşmamak lazım. Bu bağlamda mekanda bu tür oranları hakkıyla uygulamak için olmazsa olmaz servis altı tartısının eksik olduğunu da belirtmek isterim. Siphon demleme daha az sıcak suyla başlasa daha iyi olur diye düşünüyorum.

Tatlı ve kahve yanı atıştırmalık, mekanda çoğu zaman kahveden daha da ön planda. Tüketicinin ilgisi yönünde böyle bir dönüşüm oldukça doğal. Mekanın olabildiğince kahve odaklı kalmasını diliyorum.

Coffeemania Bilkent'te ama nerede diye sorarsanız eğer; Real'in kapalı otopark girişinin bir tarafı Starbucks diğer tarafı Coffeemania.

No comments:

Post a Comment