Monday, May 9, 2016

Acaia Kahve Tartısı - Kesinlik, Hız, İşlevsellik ve Bağlanabilirliğin Kahve Demlemedeki Önemi

Başlığın firmanın kendi reklam yazısı gibi tonladığının farkındayım; ama Acaia kullanmaya başladıktan sonra kahve demleme ile ilgili yaşadığım devrimi -evimde kendime ve küçük atölyelerde bazı arkadaşlarıma demlediğim sırada- tam anlamıyla anlatabilmek için olabildiğince kısa bir başlıkta tanımlayıcı bir kaç kelime kullanmam lazımdı ve sonuç bu oldu. 

Özellikle V60 ile yaklaşık 3 yıldır -ve bir çok diğer metotla yaklaşık bir yıldır- kahve demleyen biri olarak, kahve demlemedeki en önemli noktanın tutarlılık olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar bu sadece kahvecilerde ve nitelikli kahve mekanlarında bir zorunluluk gibi görünse de, evde aynı çekirdekle ve ekipmanla hep aynı kahveyi demleyebilmek de bence oldukça önemli. Tartı çok açık bir şekilde bu standardizasyon zincirinin en önemli parçalarından. 0.1 gram hassasiyet, öğüteceğiniz kahveyi tam olarak tartabilmek ve öğütücünüze gömülü tartı yoksa demleyeceğiniz kahve miktarını tam olarak görmek için, şüphesiz tutarlı kahve demlemek adına size çok yardımcı olabilecek bir özellik. Zaman zaman göz ardı edilebilen başka bir özellik ise tartının cevap süresi. Basit ve yavaş ölçüm yapan 1 gram hassasiyetli mutfak tartıları ile %5 hata yapmak çok kolay ve bu tartılarla az miktardaki kahveyi tam tartabilmek için yeniden yeniden uğraşmak oldukça vakit kaybettirici olabiliyor. 

Dürüst olmak gerekirse, kahveye özel olarak tasarlanmış hemen hemen her tartı hassasiyet ve kesinlik konusunda yeterli performans göstermekte. Hız konusuna geldiğimizde ise sanırım Acaia'nın kahve dünyasındaki yerini tarif etmek için araba dünyasının Bugatti Veyron'unu kullanabiliriz. 

Yine de, bu hız meselesinin kesinlikle Acaia'nın kahve tartıları arasındaki ayrıcalıklı yerini tek başına açıklayabilecek bir özellik olduğunu düşünmüyorum. Bence Acaia'yı farklı yapan, tartının Bluetooth üzerinden kontrol edilebiliyor ve arayüzünün akıllı cihazlardaki uygulamalarla takip edilebiliyor olması. Zihninizde canlanan o soruyu duyuyor gibiyim: "Kim neden bir kahve tartısını i-Phone'una veya i-PAD'ine bağlama ihtiyacı duysun ki?" Açıkçası ilk bakışta benim de aklıma gelmişti bu soru; ama yine de yakın zaman önce bir tane Acaia edinme kararı aldım.

Benim için hikayenin ilginç kısmı tam da bu karardan sonra başladı. "Brew Master" adında bir uygulama -standart Acaia uygulamasına ek başka bir uygulama- ile daha çok vakit geçirdikçe su akış hızının da kontrol edilmesinin mümkün olduğunu öğrendim. Kahve demleme reçeteleri su dökme anlarını belirliyor olsalar bile ne zaman durulması gerektiği ile ilgili bir bilgi vermezler. Bunun dışında, başladığınız ve bitirdiğiniz anları biliyor olsanız bile -ki bu size ortalama bir akış hızı verir- tartınızı gerçek zamanlı olarak inceleyerek döküşünüzün sabit hızda mı dalgalanmalarla mı olduğu hakkında bir bilgi edinmeniz çok zordur. Bu bilgiyi edinmek sadece demlemenin ardından yapılabilecek bir inceleme ile mümkündür. "Brew Master" uygulaması bunu yapmanız için size inceleyebileceğiniz bir grafik sunmakta. Akış hızını ve tutarlılığı grafiğin eğimlerinden ve genel yapısından inceleyebiliyorsunuz. (Lütfen benim fotoğrafımdaki ortalama akış hızı verisini dikkate almayınız; çünkü benim demlemelerimde karıştırma ve "tapping" olduğu için tartının ölçtüğü değerlerde ani iniş ve çıkışlar olmakta. Ama sadece eğimleri inceleyerek kendi akış hızım hakkında bilgi edinebiliyorum.) Tecrübelerim sonucu söyleyebilirim ki, bütün diğer değişkenleri sabit tutarak, sadece akış hızı ile oynadığımda çok farklı kahveler üretebilmekteyim. Sonuç olarak, hızlı cevap veren ve Bluetooth üzerinden incelenebilen Acaia ile döküş hızını inceleyebilir ve sevdiğiniz kahve için en uygun hıza kendiniz karar verebilirsiniz. Buna ek olarak, bu uygulama ile demlemeleriniz için sıcaklık ve öğütme kalınlığı gibi bütün değişkenleri içerecek şekilde notlar alabilir ve diğer kullanıcılarla bu bilgileri paylaşabileceğiniz bir sosyal ağa katılabilirsiniz.

Bluetooth bağlantısının benim için iki avantajı daha var: Tartı zaman zaman yeni sürüm yazılımlarla internet üzerinden güncellenebilmekte. Minimal tasarımlı tartının üzerindeki iki tuşun fonksiyonlarına kadar daha kullanışlı değişiklikler gelebiliyor yeni sürümlerle. Bu özellik bence oldukça faydalı; çünkü zaman geçtikçe kullanıcıların oldukça farklı ihtiyaçları ortaya çıkabilmekte. İtiraf etmeliyim ki diğer avantaj biraz bana özel; ama atölye çalışmalarımda daha fazla insana ulaşmak için demleme oranlarımı ve döküş hızımı/sürelerimi bir i-PAD ile katılımcılara gösterebiliyor olmak müthiş faydalı bir özellik.

Bitirmeden Acaia Pearl'in bir de siyah modeli olduğunu (benim fotoğraflarımdaki Acaia Pearl White) ve firmanın en son tasarımının espresso tablalarına da sığacak küçüklükte ve sızdırmaz özellikteki Acaia Lunar olduğunu belirtmek isterim. Diğer bütün ayrıntıları Acaia'nın kendi sitesinden takip edebilirsiniz: 
http://acaia.co/                       

1 comment:

  1. I really loved reading your blog. It was very well authored and easy to understand. Unlike other blogs, I have read which are really not good like this. Thanks a lot!
    best coffee scale

    ReplyDelete