Saturday, October 3, 2015

Ankara Kahvecileri - 3: Arabica Coffee House, Tepe Prime


Yakın zamanda iç tasarımı yenilenen Arabica Coffee House, hem 3. dalga ekipmanların bir çoğuna, hem de tek orijin kahve çekirdeklerine sahip kaliteli bir kahve mekanı. Demleme aparatı olarak V60, Chemex, Siphon ve Cold Brew kullanılıyor. Daha önceden Siphon da denemiştim ama asıl denemelerimi referans olarak tercih ettiğim V60 ile yaptım. Gördüğüm kadarıyla demleme sırasında veya öğütülmüş kahveyi ölçmek için hassas tartı kullanılmıyor ancak dökme aparatı olması gerektiği gibi. Kahve/su oranında kahve miktarının biraz azaltılabileceğini düşünüyorum. 

Espresso için kendi oluşturdukları bir blend kullanıyorlar. Orta seviyede ama espresso yöntemi için başarılı bir çekirdek. Filtre kahve için de, her ne kadar 6-7 çeşit tek orijin kahve çekirdeğini satıyor olsalar da, yine kendi oluşturdukları bir harmanı kullanıyorlar. Fena tadım notaları yok bu çekirdeğin; ancak filtre söz konusu olduğunda oldukça sıradan kaldığını itiraf etmem gerekiyor. Özellikle 3. dalga ekipmanlar kullanıyorsanız, harmanlardaki -eğer varsa- dengesizlikler rahatlıkla anlaşılabilir durumda oluyor. Evde deneyebildiğim tek orijin Kenya Karuri, El Salvador SHG EP ve Guatemala Washed çekirdeklerini referans alarak söyleyebilirim ki tek orijin çekirdeklerin seçimleri, kavrumları, paketlemesi ve tazeliği oldukça başarılı. Özellikle Kenya Karuri'yi tavsiye ederim. Ancak belirtmekte fayda var; çekirdekler her ne kadar orta koyulukta kavrulmuş olarak tanıtılsa da, bunlar biraz orta-koyuya denk geliyor. Benim görebildiğim kadarıyla bütün aroması ve asiditesi ile daha çok 3. dalgaya hitap edebilecek az-orta kavrulmuş çekirdek mekanda yok. Tek orijin kahvelerin bir kısmını mekanda deneme şansı buldum; ama sanırım satın almayı düşündüğünüz her kahveyi demleme için orada hazırlatamıyorsunuz.

Çalışanların hevesi ve yeni fikirlere karşı açık görüşlü olmaları sayesinde filtre kahve tarafında daha iyi işler çıkaracaklarına eminim. İlerleyen zamanlarda tek orijin çekirdekler arasında daha az kavrulmuş olanlara da yer vereceklerini tahmin ediyorum.

Mekandaki kahve/yemek dengesi güzel ayarlanmış. Yani ana konsantrasyonun kahve olduğu hem mimari hem de vitrin görüntüsü ile çok açık. Mekandan bazı 3. dalga ekipmanları satın da alabiliyorsunuz.

No comments:

Post a Comment